Türkiye ve ABD’den ortak açıklama: Rusya’nın kabul edilemez savaşı karşısında Ukrayna’nın egemenliğini destekliyoruz
Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması”nın beşinci toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve ABD Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland başkanlığındaki iki ülke heyetleri, 23 Haziran’da Washington’da bir araya gelerek, iki ülkenin NATO üyesi ve ortak ülke olarak görüşlerini dile getirdiklerini belirtmişlerdi. karşılıklı çıkar alanlarındaki güçlü işbirliklerini daha da derinleştirme taahhüdü. tekrarlandı”.
Açıklamada, “Taraflar, her iki ülkenin stratejik çıkarları doğrultusunda ikili siyasi, savunma ve güvenlik istişarelerini her düzeyde genişletmeyi ve kapsamlı ortaklıklarını güçlendirmeyi taahhüt ettiler. Taraflar, Türkiye-ABD savunma ve güvenlik işbirliğinin bölgesel kalkınmaya katkı sağladığı konusunda mutabık kaldı.” barış ve Türkiye’nin “F-16 filosunun modernizasyonu talebinin gidişatını görüştüler” denildi.
‘DOĞU AKDENİZ’DE GÜNDEMDE’
Her iki ülkenin de Finlandiya’nın NATO üyeliğini memnuniyetle karşıladıkları açıklamada, NATO’nun caydırıcılığını daha da artırmanın yollarını inceleyen taraflar, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan Üçlü Anlaşma’nın uygulanması ve İsveç’in İttifaka üyelik sürecini ele aldı. Doğu Akdeniz de gündemdeydi ve böylece her iki taraf da işbirliği ve bölgesel katılım ilkeleri temelinde istikrar ve diyaloğu sürdürme konusundaki kararlılıklarını yeniden teyit ettiler.
“UKRAYNA’DA ADİL BİR BARIŞ İÇİN YAKIN ÇALIŞMAYA ADAYIZ”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline de değinilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Türkiye ve ABD, Rusya’nın kabul edilemez savaşı karşısında Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik güçlü takviyelerini yinelediler. Taraflar, Ukrayna’da BM ilkeleri temelinde adil ve kalıcı bir barış sağlamak için yakın çalışma taahhüdünde bulundular.” Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin BM ile işbirliği içinde dünya çapında gıda fiyatlarının istikrar kazanmasına yardımcı olan Karadeniz Tahıl Girişimi’ni genişletme çabalarını takdir etti.”
‘İKLİM VE ENERJİ DİYALOĞU KURULACAK’
“Taraflar, ikili ticaretin istikrarlı büyümesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve fırsatlardan yararlanmak, sağlam tedarik zincirlerini güçlendirmek ve bilim ve teknolojide işbirliğini güçlendirmek için ekonomik katılımlarını ilerletme konusundaki kararlılıklarını yinelediler. Güç alanında düzenli istişareleri memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında, bölgesel “İştirakleri aracılığıyla küresel güç güvenliğine katkıda bulunma ve sivil nükleer enerji de dahil olmak üzere sürdürülebilir enerji alanında işbirliğini ilerletme konusundaki karşılıklı arzularını ve ortak amaçlarını beyan etmişlerdir. Küresel güçteki mevcut durumun zorlukları karşısında, bir İklim ve Güç Diyaloğu kurma taahhüdünde bulundular.”
‘TERÖRİZMLE MÜCADELEDE YAKIN İŞ BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’
“Taraflar, diğer bölgelerde Türkiye-ABD işbirliğini ilerletmeye yönelik somut ortak çabaları ele aldılar ve DEAŞ ve PKK dahil terörizmin her biçimi ve tezahüründe çaba gösterme konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını yinelediler. Taraflar, terör örgütleriyle mücadelede yakın işbirliğini sürdürme kararlılıklarını yinelediler.” ve terörizmin temel nedenlerini yaptılar.
Her iki heyet, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında Stratejik Kuruluş Diyaloğu kapsamı da dahil olmak üzere karşılıklı üst düzey ziyaretler yoluyla ikili, bölgesel ve küresel konularda diyaloğun sürdürülmesinin kritik değerde olduğu konusunda mutabık kaldı.
Taraflar, Stratejik Kurulum Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlıkları üzerinde çalışmayı taahhüt ettiler. (HABER MERKEZİ)